Wat is een een time stamp in je YouTube description en hoe maak je er een? Er zijn veel verschillende manieren om je YouTube video te optimaliseren. Maar sinds kort heeft YouTube een nieuwe feature waarbij je in de beschrijving kan verwijzen naar de video middels een time stamp. Op 17 september 2019 kondigde Google de introductie aan van ‘key moments’ voor video’s in Google Zoeken Het doel is om video’s net zo scanbaar te maken als tekst. In een video kan je middels het gebruik van tijdstempels heel specifiek verwijzen naar een moment in de video.
Hoe voeg je een tijdstempel toe aan je YouTube video’s?
In 4 eenvoudige stappen voeg je een tijdstempel toe aan je YouTube video;
- Log in op YouTube met je google account en ga naar het veld ‘Beschrijving’ bij een nieuwe of reeds bestaande video.
- Om naar een specifiek tijdstempel te linken, typ je de specifieke tijd in op de volgende manier:
minuten: seconden
uren: minuten: seconden
- Vervolgens voeg je de naam van het segment toe. Let op dit is hét moment om over keywords en SEO na te denken.
- Klik vervolgens op ‘Opslaan’ Laad je gepubliceerde video opnieuw en controleer of het gedeelte ‘Beschrijving’ is bijgewerkt. Makkie!
Je beschrijving ziet er als het goed is als volgt uit;

Waarom lanceert Youtube deze optie?
Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom Google deze feature lanceert;
- Verbeteren van de vindbaarheid van een video
- Verbeteren van de gebruikerservaring
- Verbeteren van de toegankelijkheid
Verbeteren van de vindbaarheid
Verbeteren van de vindbaarheid biedt ook direct mogelijkheden voor de creators binnen Youtube. Het betekend dat je je eigen kanaal kan optimaliseren voor deze feature. De timestamps verschijnen ook in de google zoekresultaten onder de video weergave in het zoekresultaat. Hiermee vergroot je dus aanzienlijk de kans dat je video gevonden wordt. Je zou het vanuit een SEo perspectief kunnen zien als een soort H2. Met deze nieuwe mogelijkheid heeft elke video dus een veel grotere kans op een mooi resultaat in de zoekmachine. Nadeel is natuurlijk wel dat je deze tijdstempels zelf moet toevoegen aan de beschrijving onder je video. Bij een groot kanaal is dat een behoorlijke klus.
Echt zoeken in de inhoud van een video was nog niet mogelijk. Met de komst van “time stams” is het mogelijk om alle niet relevante content over te slaan en direct te bekijken waar jij naar op zoek bent. Zowel fijn voor de makers van de video als de gebruikers. De efficiëntie van Youtube gebruik gaat enorm omhoog.
Verbeteren van de toegankelijkheid
Youtube en Google denken ook goed na aan het verbeteren van hun platformen voor slechthorende of slechtziende. Deze tijdsindicaties in de video zorgen ook bij deze doelgroepen voor een duidelijke verbetering. Bijvoorbeeld bij het dicteren van de zoekresultaten zal nu veel duidelijker worden waar de video over gaat.
Kortom een mooie nieuwe feature waar elke bestaande video op Youtube voordelen bij heeft!