UTM-codes zijn stukjes tekst die u aan een link kunt toevoegen en die Google Analytics (en andere analyse tools) wat meer informatie over elke link vertellen. UTM-codes helpen je de prestaties van elk van deze links bij te houden, zodat je kunt zien waar je verkeer vandaan komt. Hierbij een voorbeeld van een link met UTM tagging:
https://www.searchadvies.nl/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc
UTM staat voor Urchin Tracking Module. Bedacht door de Urchin software company. Deze werd in 2005 overgenomen door Google en hun software legde de basis voor wat we nu kennen als Google Analytics. Hoe maak je een link inclusief tagging? Op welke manier kan je het slim gebruiken? Waar kan ik het effect zien van mijn campagnes? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.
5 dimensies om te taggen!
Er zijn 5 verschillende waarde die je kan meegeven in een URL. De waarde die je meegeeft aan een link noemen we parameters. Hiermee kan je dus heel specifiek tracken waar je verkeer vandaan komt. Met de volgende 5 parameters bouw je aan de juiste UTM code in je URL.
- Campaign Source
- Campaign Medium
- Campaign Content
- Campaign
- Campaign Term
De “source” parameter heeft alles te maken met het beantwoorden van de vraag; Waar komt mijn verkeer vandaan? Hierbij kan je dus denken aan een online kanaal zoals: Facebook, Twitter, Google, Youtube of email. Je hoeft bij de source parameter dus geen verdere toevoeging te doen, alleen het kanaal.
De “medium” parameter gebruik je om te bepalen: Op welke manier komt dit verkeer naar mij toe? Hierbij kan je denken aan de volgende soorten beschrijving: Organic, cpc (Cost per Click, cpa (Cost per action), Display, banner, etc. De combinatie van source en medium zijn de basis van je tagging. Deze combinatie geeft al erg veel inzicht in je verkeer. Laten we als voorbeeld de eerder genoemde URL analyseren.

De source is hier Facebook en medium is cpc. Wat kan je hier dan uit opmaken? De bron is dus facebook, maar je ziet ook meteen dat het gaat om een betaalde campagne uit Facebook. Verder zie je dat het afrekenmodel waarvoor gekozen is, cpc is. Best handig dus!
De “content” parameter wordt gebruikt om de inhoud van de campagne weer te geven. Deze parameter wordt alleen gebruikt bij betaalde campagnes. Deze parameter wordt minder vaak gebruikt. Net als de “term”’. Maar voor hele specifieke campagne tagging is hij erg handig! Bijvoorbeeld; welke copy is er gebruikt bij een banner?
De “campaign” parameter vertelt bij welke groep aan activiteiten deze link pas. Hiermee kan je dus verkeer van verschillende kanalen groeperen naar 1 campagne. Deze parameter is op veel verschillende manier te gebruiken. Belangrijk is wel dat je consistent blijft in het gebruik.
De “term” wordt gebruikt om een onderliggend campagneniveau te gebruiken. Het is de minst gebruikte parameter in de tagging en je ziet vaak dat deze gebruikt wordt voor het toevoegen van extra campagne informatie. Bij Google Adwords wordt hier bijvoorbeeld het keyword in mee geschoten.
Hoe voeg je UTM tagging toe?
Google heeft een tool om de UTM tagging zelf toe te voegen. https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/ Het is zeker niet nodig om alle parameters te gebruiken. In veel gevallen om je weg met alleen source/ medium en vaak nog campaign. Je begint altijd met de URL van je website en vervolgens voeg je er zelf de juiste tagging aan toe. Deze tool genereert direct de juiste URL die je kan gebruiken bij je campagne. Je kan ook gebruik maken van de tagging sheet die als download wordt aangeboden op deze pagina. Hierbij leg je het dan meteen vast en wordt er automatisch een URL gegenereerd.
Op welke manier zie je de tagging terug in Google Analytics?
Goed, je bent in staat om UTM tagging toe te voegen aan je links, maar hoe kan je deze nou analyseren? In Google analytics komen deze gegevens op een overzichtelijke manier terug. De parameters kan je terugvinden in acquisition report.

Hier kan je de parameters op verschillende manieren terug laten komen. De meest voorkomende manieren zijn om te segmenteren op All traffic → source/ medium of via Campaigns.
Waar moet je op letten bij UTM tagging?
Consistentie! Tagging kan al snel een rommeltje worden. Zeker bij bedrijven waar meerdere personen of bureau’s werken met tagging. Er zijn een aantal basisregels waaraan je je moet houden, maar verder is er veel ruimte voor interpretatie, dit is niet erg, als niet iedereen zijn of haar eigen interpretatie eraan kan geven. Werken met een tagging document is hierin aan te raden. Verder is het goed om te weten dat UTM tags hoofdletter gevoelig zijn, let hierop!
Vaak wordt er te laat tagging toegevoegd en zien we dat de campagne al gestart is als de vraag komt: Meten we deze campagne? Te laat! tagging kan niet achteraf nog worden toegevoegd, het meten begint zodra de juiste link is ingesteld. Als de link te lang is om te gebruiken kan je hem korter maken met https://bitly.com/. Maar vaak gebruik je hem al in combinatie met een reguliere link of button, dus is dit onnodig.
UTM tagging tips
Er zijn een 5 tips die ervoor kunnen zorgen dat het meten van links op de juiste manier gebeurd en dat je tagging staat als een huis.
- Consistent in inrichting en gebruik
- Gebruik een tagging document om je inrichting te documenteren
- Gebruik geen hoofdletters ivm hoofdlettergevoeligheid
- Tag alleen externe links, dus geen interlinking op de pagina.
- Geen vreemde woorden gebruiken, de URL is voor iedereen zichtbaar.
Ons advies is om te werken met een UTM tagging document. In dit document leg je basisprincipes voor de tagging vast en de meest belangrijke tags.