Welke 10 SEO tools zijn een echte must voor elke SEO specialist en zijn ook nog gratis te gebruiken? Deze tools zijn eigenlijk bruikbaar voor elke ondernemer, marketeer of eigenlijk iedereen die iets met content of een website doet. Hierbij ons lijstje.
1. Ubersuggest
Een super complete keyword en SEO tool die je kan gebruiken is Ubersuggest, https://neilpatel.com/nl/ubersuggest/ Je kan binnen Ubersuggest niet alleen goed een zoekopdracht analyseren, maar je ziet ook meteen wat de concurrentie doet. Daarnaast kan je pagina’s en domeinen ook invoeren om te zien op welke zoekwoorden die het goed doen. Ubersuggest is te gebruiken voor meerdere landen en talen. Helaas is het wel jammer dat het dagelijks gebruik gelimiteerd is bij een gratis account.
2. Google Search console
Met Google search console kan je zien welke zoekopdrachten gebruikers op je site uitkomen. Analyseer de vertoningen, klikken en positie van je site binnen de google zoekmachine. Daarnaast kan je in de search console je sitemap en zelfs een enkele URL indienen bij Google zodat deze worden gecrawld. Deze tool in van onschatbare waarde, hiermee kan je potentieel duiden en het effect ebpalen op je eigen platform. Zo kan je bijvoorbeeld de verhouding tussen branded en non-branded zoekopdrachten berekeken.
3. Google keyword planner
De Google keyword planner is een onderdeel van de Adwords (google advertenties) omgeving. Om de Google Keyword Planner te kunnen gebruiken, heb je een Google Ads-account nodig. Als je nog geen AdWords-account hebt, kunt u er binnen een paar minuten een aanmaken. Vroeger kom je dan gewoon gebruik maken van de tools, maar tegenwoordig moet je een klein bedrag in je account beschikbaar maken voor ads om ook deze tool te gebruiken. Deze tool geeft een goed beeld van de markt en de concurrentie op keywords. Belangrijk om mee te nemen bij het gebruik van deze tool is dat hij bedoeld is voor de ads markt, dit kan soms verwarrend zijn.
4. Google Data studio
Google Data Studio is een gratis rapportagetool die je kan gebruiken om in hoge mate aanpasbare dashboards en gegevensvisualisaties te maken op basis van veel gegevensbronnen. Hier kan je dus verschillende SEO databronnen aan elkaar koppelen en samen visualiseren. Een ander voordeel is dat je met datastudio alle search console data kan gebruiken ipv de top 1000 zoals normaal in Search Console wordt weergegeven. In data studio kan je ook de belangrijkste SEO metrics uit Analytics mooi visualiseren.
5. SEO meta data chrome plugin
https://chrome.google.com/webstore/detail/seo-meta-in-1-click/bjogjfinolnhfhkbipphpdlldadpnmhc?hl=nl
Geeft alle metadata en belangrijkste SEO-informatie weer. SEO META in 1 CLICK is een tool die alle metatags en de belangrijkste seo-informatie duidelijk weergeeft. De volgende data is te zien in de tool.
titel en zijn lengte, beschrijving en de lengte, URL (en ook meta-canonieke url), meta-robots, headers weergeven in volgorde van hun verschijning in HTML (H1, H2, H3, H4, H5 en H6), aantal afbeeldingen met en zonder ALT, het aantal links (intern, uniek, …) Open Graph en Twitter sociale gegevens, Robots.txt en sitemap.xml
6. SEO Word count & keyword density Chrome plugin
Hoeveel woorden heeft een webpagina en welke woorden worden er veel gebruikt? Word Count & Keyword Density is een GRATIS SEO-extensie die het aantal woorden en de keyworddichtheid van de woorden op de website weergeeft. SEO Word Count & Keyword Density is onderdeel van de SEO Wizard Plugin. Word Count & Keyword Density is een GRATIS SEO-extensie die handig is voor SEO-experts en contentschrijvers.
7. SEMrush
SEMrush biedt een volledige reeks alles-in-één SEO-tools, en ze hebben een gratis accountoptie die goed werkt als je alleen met een enkele website werkt. Het gratis accountniveau geeft u toegang tot één “project” dat basiscontrole van de site omvat, evenals beperkte trefwoord- en domeinrapportage. een vrij complete tool om gratis te gebruiken.
8. Structured Data Testing Tool
Deze tool is misschien voor de iets meer voor de hardcore SEO specialist, maar het gebruik en de werking is verrassend simpel. Met deze tool kan je zien welke schema markup er gebruikt wordt en op welke manier deze toegepast is. Je kan controleren of het op je eigen platform goed gaat, maar je kan ook afkijken bij de concurrent. Het is gewoon een pagina waar je een URL kan invoeren en je krijgt direct het resultaat terug. je kan de tool hier terugvinden https://search.google.com/structured-data/testing-tool/u/0/
9. Pagespeed insights
Vul je pagina in en krijg je eigen PageSpeed-score en gebruik PageSpeed-suggesties om de website sneller te maken. Snelheid van een website wordt steeds belangrijker. Deze tool laat goed zien hoe snel je platform is. Deze score wordt weergegeven voor de desktop en de mobiele resultaten. De adviesen zijn vaak heel technisch, maar doordat er suggesties worden gegeven van WordPress plugins vaak wel heel bruikbaar en direct toepasbaar.
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=nl
10. SimilarWeb
Last but not least. SimilarWeb is een analyse tool die je erg goed kan gebruiken om concurrentie onderzoek te doen. Je kan het verkeer, de toppagina’s, de betrokkenheid, de marketingkanalen van uw concurrenten inzien. Het gratis aanbod is beperkt tot vijf resultaten per statistiek, maar het is vaak voldoende om een snel gegevens te achterhalen. Maar helaas heeft SimilarWeb geen toegang tot elke website. De plugin is eenvoudig toe te voegen aan je browser: https://chrome.google.com/webstore/detail/similarweb-traffic-rank-w/hoklmmgfnpapgjgcpechhaamimifchmp