Eind 2020 heeft Google de Core Web Vital Metrics gepubliceerd. Zoals met alle SEO communicatie vanuit Google draait ook deze publicatie over de gebruikerservaring. De tijd dat je veel traffic naar je platform kan halen met “SEO trics” is echt voorbij. Met de core web vitals gaat Google weer een stap verder in het meetbaar maken en sturen op een goede ervaring voor de websitebezoeker. Googles Core Web Vitals bestaan uit de volgende 3 belangrijke metrics;
- Largest Contentful Paint (LCP)
- First Input Delay (FID)
- Cumulative Layout Shift (CLS)
Waarom zijn deze 3 metrics belangrijk voor je SEO? Het mag duidelijk zijn dat deze 3 metrics direct van invloed zijn op de ervaring van je gebruikers. Google geeft aan dat deze 3 metrics vanaf mei 2021 ook officieel worden meegenomen als ranking factor. In dit artikel lees je hoog over wat de Core Web Vitals van Google zijn en heb je een startpunt als het gaat om je probleemanalyse. Tevens geven we per metric aan wat Google ziet als de benchmark.
Largest Contentful Paint (LCP)
Deze metric meet de laadtijd van de pagina. Google geeft hier zelf een richtlijn van 2,5 seconde. Google meet hier het grootste element op de pagina, zoals de naam van de metric zelf eigenlijk al verraad.
First Input Delay (FID)
Je opent een webpagina, maar hoe snel kan je ook echt aan de slag? Deze metric meet hoe snel de interactie met een pagina kan plaatsvinden. Hierbij kan je denken aan functionaliteiten zoals knoppen, uitklapmenu’s ed. Ook hier geeft Google weer een duidelijke eerste richtlijn. De richtlijn is 100 milliseconden.
Cumulative Layout Shift (CLS)
Je kent het wel, je opent een pagina en nadat je denkt dat de volledige pagina geladen is, verspringen er verschillende elementen. Erg storend! Toch is het niet altijd helemaal te voorkomen, maar je kan er alles aan doen om dit te optimaliseren. Het verspringen van de elementen kan komen door het later inladen van advertenties of bijvoorbeeld een font dat later wordt geladen waardoor de opmaak toch nog verandert. Hoe meer elementen er bewegen op de pagina hoe lager je CLS zal zijn.
Over de performance van CLS op een pagina zegt Google het volgende: Om een goede gebruikerservaring te bieden, moeten sites streven naar een CLS-score van 0,1 of minder.
Google Search Console
Het monitoren van de performance van deze metrics kan je oa terugvinden in de Search Console. In het nieuwe site-vitaliteit rapport geeft google aan hoe je pagina’s presteren op basis van daadwerkelijke gebruiksgegevens. Open Search Console en klik onder functies op “site vitaliteit”, vervolgens kan je het rapport openen. Als er in de vitaliteit geen grote verschillen zitten tussen desktop en mobile adviseren wij om met mobile te beginnen. Door te klikken op details kan je per URL bekijken welke er niet goed presteren of wat het probleem is op je site. Om een verdere analyse te doen op wat er mis gaat kan je overstappen naar de pagespeed tool van Google. https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/ Met https://web.dev/measure/ kan je de analyse verder en dieper verfijnen.